تدوین استراتژی کسب و کار

تدوین استراتژی کسب و کار می تواند به شما در دستیابی به اهداف کوتاه مدت و بلند مدت کمک کند. تدوین استراتژی کسب و کار بر اصولی تمرکز دارد که به شما کمک می‌کند فکر کنید، به جای تاکتیک‌هایی که فقط به شما کمک می‌کنند تا اجرا کنید، بنابراین به شما امکان می‌دهد بر روی چرایی انجام فعالیت‌های خاص کسب و کار خود تمرکز کنید، نه فقط بر نحوه انجام آن‌ها یا کاری که انجام می‌دهید. امروزه حرفه‌ای ها به تاکتیک‌ها وسواس دارند زیرا این تاکتیک‌ها هستند که به آن‌ها در رسیدن به اهداف کوتاه مدت کمک کنند. اما اگر تمام کاری که انجام می‌دهید این باشد که روی کوتاه‌مدت تمرکز کنید، زمان یا انرژی کافی را صرف این نمی‌کنید که چگونه می‌توانید در بلندمدت موفق شوید.

یکی از رویکردهای کارآمد ارائه شده، تدوین استراتژی با رویکرد بازی برد است. در این رویکرد، استراتژی با هدف برنده شدن تدوین و ارائه می‌گردد و دیدگاه صرفاً بازی کردن نیست! لذا لازم است کسب و کار (1) به صورت دقیق جایگاه خود را در صنعت مشخص کند، (2) مزیت رقابتی پایدار ایجاد نماید و (3) بتواند ارزش بسیار قابل توجهی نسبت به رقبا به مشتریان ارائه نماید. مهم این است که انتخاب های لازم را برای درست انجام دادن این سه عنصر انجام دهید.

 

روش تدوین استراتژی کسب و کار

استراتژی در رویکرد بازی برد مفهومی پیچیده و دور از دسترس نیسـت و دستیابی به استراتژی بُرد نیازمند طی جلسات خسته‌کننده، طولانی و بی‌نتیجه مرسوم نیست! استراتژی کسب و کار در رویکرد بازی برد یک نقشه راه برای دستیابی به اهداف کسب و کار است. مجموعه‌ای از اصول را تعیین می کند که اولویت ها، تصمیمات و اقدامات کسب و کار شما را مشخص می کند. با این حال، این تاکتیک واقعی نیست که شما برای اجرای استراتژی کسب و کار خود به کار می برید.

در رویکرد بازی برد، برنده شدن به معنای موقعیت منحصر به فرد یا حداقل متمایز کسب و کار یا نام تجاری، محصول یا خدمات شما است تا تجربه بهتر و ارزش بهتری را به گروه خاصی از مشتریان برای دستیابی به مزیت رقابتی در مقابل رقبای مشخص ارائه دهید.

جوهره تدوین استراتژی در رویکرد بازی برد، انتخاب (پاسخ به سوالات پنج گانه) است!

1) آرمان‌های پیروزی کسب و کار خود را شناسایی کنید و اهدافی را برای اندازه گیری پیشرفت خود در جهت دستیابی به این آرزوها تعیین کنید. 2) مشخص کنید زمین بازی شما کجاست و کدام بخش از بازار را می خواهید تصاحب کنید. 3) تعیین کنید که چگونه رقبای خود را شکست می‌دهید. 4) مشخص کنید که کدام قابلیت‌ها و یا شایستگی‌هایی برای شکست دادن رقبای شما و حفظ موفقیت کسب و کار شما مورد نیاز است. 5) تصمیم بگیرید که کدام سیستم‌های مدیریتی برای تقویت این شایستگی‌ها مورد نیاز است.

پیاده‌سازی چارچوب روال منطقی استراتژی (Strategy Logic Flow) در رویکرد بازی برد

تمام پنج انتخابی که بیان گردید نشان‌دهنده استراتژی کسب و کار می‌باشد. اما سوال این است که در محیط پویا و پیچیده کسب و کار، چگونه این انتخاب‌ها صورت می‌گیرد؟ یکی از روش‌هایی که برای تدوین استراتژی با رویکرد بازی برد می‌توان بکار برد، روش روال منطقی استراتژی می‌باشد. روال منطق استراتژی چارچوبی است که طراحی شده است تا تفکر شما را به سمت تجزیه و تحلیل مناسب هدایت کند تا پنج انتخاب استراتژی را به صورت صحیح انجام دهید. این چارچوب به‌ویژه به سه انتخاب کمک می‌کند – کجا بازی کنید، چگونه برنده شوید، چه قابلیت‌ها یا شایستگی‌هایی باید داشته باشید – شرایطی که در آن امکانات یا انتخاب‌های زیادی وجود دارد و ممکن است گم شوید. در این چارچوب، چهار بعد وجود دارد که باید قبل از انجام انتخاب خود در مورد آن‌ها فکر کنید:

  1. تحلیل صنعت: ساختار صنعت شما و جذابیت بخش های آن چگونه است؟
  1. تحلیل ارزش مشتری: مشتریان و مصرف کنندگان نهایی شما برای چه چیزی ارزش قائل هستند؟
  1. تحلیل جایگاه نسبی: محصول شما نسبت به رقبا چگونه است و چگونه می تواند کار کند؟
  1. تحلیل رقابتی: رقابت شما در واکنش به مسیر انتخابی شما چه خواهد کرد؟